top of page
מערכת הבלוג

הבחירות המקומיות: הזדמנות לחופש מדת ולקידום שוויון מגדרי

עודכן: 27 בפבר׳



  • התנצלותנו על הפנייה החד-מגדרית בכרזה. יתוקן בהקדם...


חילוניות? חילונים? לצאת להצביע!

ולהקפיד להצביע לראש.ת עיר שתתחייב להקים קואליציה ליברלית – ולא לכרות ברית עם דתיים וחרדים, שתחזור אל החילונים.ות כבומרנג


ד"ר רם פרומן


העיר היא אולי המקום הנכון ביותר לבצר בו את החופש מדת. רבות מהמחלוקות המרכזיות של החברה הישראלית אינן רלוונטיות למישור העירוני – למשל הסכסוך הישראלי-פלסטיני, או תקיפת מערכת המשפט. במאבק לחופש מדת, לעומת זאת, יש תחומים שלמים שבשליטת העיר, ותחומים אחרים שבהם העיר יכולה ללכת כברת דרך להשגת החופש המיוחל: מהמאבק בהדרת נשים ובהפרדות מגדריות במרחב הציבורי ועד פתיחת מוסדות תרבות, מתנ"סים או בתי עסק בשבת; מהקצאת שטחים לקבורה אזרחית ועד צמצום הקצאות למבני דת, שרווחות גם בערים החילוניות ביותר; משליטה על התכנים הנלמדים במערכת החינוך הממלכתית וקידום יוזמות תרבות וספורט ועד להצרת צעדיהם של גרעינים תורניים ותנועות מיסיונריות, כחב"ד, בתחומי העיר.

אפילו בתחום לכאורה פאן-ארצי, כמו הפעלת תחבורה ציבורית בשבת, גילינו שלערים המעוניינות בכך יש דרכים להפעיל תחבורה בשבת, גם כנגד עמדת הממשלה. המגוון הרחב שבו יכולה העיר להשפיע על ענייני דת וחילוניות דורש הצבעה, שתעמיד את הנושא במרכז הבמה.


"דתיים וחרדים מקבלים כוח

ותקציבים גבוהים משמעותית מחלקם

באוכלוסייה. כך קונים ראשי ערים

חילוניות יס-מנים צייתנים בקואליציה"


דווקא לאור זאת, כה מצער לגלות שאחוז ההצבעה של חילונים בבחירות המקומיות נמוך משמעותית מזה של דתיים וחרדים, ושגם כשהם מצביעים, מעט מאד חילונים שוקלים את הנושא הדתי/חילוני כשיקול מרכזי בבחירה שלהם.

חמור בהרבה: בישראל השתרש דפוס לפיו ראשי עיר חילונים, כולל אלה המזוהים כמגיני הליברליות, בערים חילוניות כדוגמת תל-אביב, מוכרים את המצביעים החילונים שלהם לטובת בריתות עם הנציגים הדתיים והחרדים. האחרונים מקבלים, כמעט בכל הערים החילוניות, כוח ותקציבים גבוהים באופן משמעותי מחלקם היחסי באוכלוסייה – כוח ותקציבים שמתורגמים להרחבת בסיס הדת בעיר, לכפייה דתית ולפעולות שמטרתן הדתה, כלומר שינוי הצביון החילוני של העיר. ראשי הערים פועלים כך, כי בדרך זו הם קונים קהל שמצביע עבורם פה אחד, ובאחוזים גבוהים, ויס-מנים צייתנים בקואליציה, שתמורת כסף לדת תומכים בהם בצורה מוחלטת.

לכן בבחירות הקרובות צריכים כל החילונים לצאת להצביע, ולהקפיד להצביע לרשימות ששמות את הנושא החילוני בראש מעייניהן, ולראשי עיר שיתחייבו להקים קואליציות ליברליות לטובת הציבור החילוני, ויימנעו מכריתת בריתות עם דתיים וחרדים, בריתות שחוזרות אלינו כבומרנג.


*ד"ר רם פרומן הוא יו"ר הפורום החילוני




נשים יתקנו את השבר

השנה יש מספר שיא של מועמדות לראשות עיר ושל נשים בראש רשימות. זאת ההזדמנות לקדם שוויון מגדרי במוקדי קבלת ההחלטות על חיי היום-יום


יעל יחיאלי


אנחנו בתוך משבר ובמלחמה, מסביב אבל וכאב, ועדיין, בסוף פברואר יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות – והן ההזדמנות של כולנו להשפיע על מה שנעשה קרוב לבית. מועצת עיר היא מקום שבו מתקבלות החלטות בנוגע ליום-יום שלנו, החלטות על החינוך, על התרבות, על תכנון ובנייה, על הספורט, על החוגים. כל כך הרבה החלטות שיקבעו מה יהיו סדרי העדיפויות של המועצה או העירייה, איפה יושקעו כספי הציבור ולאן פנינו בשנים הקרובות.

בתוך מלחמה, ואחרי שנה של מאבק על הדמוקרטיה, יהיה אולי קשה לצאת להצביע, ובציבור גם אין הבנה מספקת לחשיבות הנושא: לאורך כל השנים היה אחוז ההצבעה בבחירות המקומיות נמוך. כאן בדיוק עלינו להיכנס לפעולה. כל מי שאכפת לו ולה מהדמוקרטיה הישראלית, חייב.ת להתגייס ב-27 בפברואר, ללכת להצביע, לשכנע את השכנים והשכנות להצביע, וחשוב ביותר: להצביע למי שערכים דמוקרטיים הם הערכים שמובילים אותם.ן. זאת ההזדמנות להשפיע על הדמוקרטיה הישראלית לכיוון של שוויון מגדרי.


"עם 50 אחוז חברות מועצה

תקציב הספורט לנערות יהיה

גבוה יותר, תאורת הרחוב טובה

יותר והחינוך שוויוני יותר"


ברואנדה, לאחר המשבר והטבח הגדול, נבחרה ממשלה שבה 50% נשים, מצב פוליטי שנמשך זה 20 שנה, כשהממשלה מובילה את השיקום. אנחנו לא במשבר בסדר גודל של רואנדה, אבל בהיסטוריה של מדינת ישראל אנחנו כנראה מצויים בשבר המקיף ביותר – משבר בטחוני, פוליטי, חברתי וכלכלי. מוקדי קבלת החלטות שבהן יהיו 50% נשים יוכלו להתוות את הדרך ליציאה מהשבר הקשה הזה.

כיום, נשים מהוות בממוצע רק כשישה-עשר אחוזים מחברי מועצות הערים, והמשמעות היא שברוב מוקדי קבלת ההחלטות שנוגעות לבית שלנו אין כמעט נשים. וכמו שאנחנו יודעות, חלק מחוויות החיים שלנו הן אחרות, וקשורות למגדר. בבחירות הקרובות יש מספר שיא של מועמדות לראשות עיר או מועצה, מספר שיא של רשימות ריצ'-ראצ' – גבר-אישה-גבר-אישה – ומספר שיא של רשימות בראשות אישה. זוהי הדרך להבטיח מועצת עיר שווה: מועצה שבה יתקבלו החלטות על-ידי גברים ונשים כאחד. בערים שבהן יהיו 50% חברות מועצה, תקציב הספורט לנערות יהיה גבוה יותר; תאורת הרחוב תהיה טובה יותר; ההשקעה בחינוך לשוויון מגדרי תהיה גדולה יותר.

מעט מאוד ידוע על העתיד הצפוי לנו, אך הדרך היחידה לרפא ולתקן את השבר בחברה הישראלית תהיה באמצעות נבחרי ונבחרות ציבור ראויים.ות, שיפעלו לחזק את הדמוקרטיה בכל עיר ומועצה, ובהמשך גם בכנסת ובממשלה. אם יהיו שם 50% נשים, זה לכשעצמו יהווה חלק חשוב מהדרך לשיקום. כדי שמה שהיה הוא לא מה שיהיה. ועכשיו זה עלינו. זאת המשמרת שלנו.

*יעל יחיאלי היא מייסדת מיזם 5050 - שותפות ושוויון מגדרי


153 צפיות3 תגובות

3 Comments


אכן הבחירות המקומיות הן קריטיות וחשובות ובמיוחד בירושלים, בה יש הפעם אירוע היסטורי בחזקת "רעידת אדמה" רשימה יהודית ערבית שמובלת על ידי ערבים. פעם ראשונה מאז הקמת המדינה, שיש סיכוי ריאלי להכניס נציגה פלסטינית, אזרחית מדינת ישראל למועצת עיריית ירושלים ולא לזרוק את הקול על אשליות לא ריאליות.

כדי לשמוע פרטים ולראות במו עיניכם, מוזמנים לחוג בית בביתנו, עם סונדוס אלחות׳, ראשת רשימת "כל תושביה" – "דף" - למועצת עיריית ירושלים

ביום ג׳ 20.2 בשעה 20:00 ברחוב הגיא 6, קומה 1, דירה 2 בית הכרם.

אנא אשרו את השתתפותכם בוואטסאפ:

0525986747 או 0525909916.

להתראות – מיכל וענר פרמינגר

נשמח אם תפיצו את זה בין מתעניינים רלוונטיים, וכולן.ם ברוכים הבאים. רק בבקשה לאשר הגעה.

Like

תודה רבה ליעל ורם. בימים קשים אלה הציבור לא מתעניין בבחירות המקומיות, אבל הן חשובות מאוד ויש להן השפעה עצומה על חיי היום יום שלנו ועל השדה הפוליטי. חשוב לצאת להצביע ולקרוא לא.נשים לצאת להצביע כדי לכונן בריתות ליברליות ודמוקרטיות ברמה המקומית

Like

כל מילה! תודה יעל, תודה רם!

Like
bottom of page