אזרחות בספר הלימוד לאזרחות של קהלת:
אתנית, לאומית, רובית יהודית-דתית.
מאת: פרופ' דן אבנון (מצגת מהכנס על ספר האזרחות)
ההטעיות וההטיות בתוכנית החדשה "חינוך לכל הדעות" והמסקנות מהצגה זאת לגבי החינוך וההוראה בכיתות.
מאת: הפורום להגנת הדמוקרטיה בחינוך שליד התנועה הדמוקרטית האזרחית, בהיוועצות עם פורום המרצות והמרצים למען הדמוקרטיה, ובסיוע מתנדבות.ים ממאבק החינוך
חינוך ממלכתי - רק חינוך ממלכתי!
מאת: אלכס רוזנשטוק, מורה לאזרחות (מצגת מהכנס על ספר האזרחות)
מה חדש בתנועה הדמוקרטית?
דמויות מופת אקטיביסטיות למען זכויות האדם
מצגת לזכרה של ד"ר מרי תותרי
מאת: אביטל ספיבק
אנו, חברות וחברי מועצת התנועה הדמוקרטית האזרחית קוראים בעת הקשה הזו לחזק את השותפות היהודית-ערבית, למנוע הסלמה בפגיעה בחופש העיסוק ובפרנסה של אזרחים.ות ערבים.ות, ולהגן על חופש הביטוי של כלל אזרחי.ות המדינה, בחברה הערבית והיהודית כאחת.
אלה הם ימים קשים מנשוא. מתקפת החמאס האכזרית על קהילות בעוטף עזה ובנגב המערבי ב-7 באוקטובר גבתה מחיר בל ישוער בחיי אדם, בפצועים ובחטופים. המלחמה האיומה שפרצה בעקבותיה ממשיכה לגבות מחירים כבדים משני צדי הגבול. מעגלי השכול, האובדן והסבל הם אינסופיים. בעת הזו, לכידות וערבות הדדית הן חיוניות לחוסנה ויציבותה של החברה. אלא שלכידות אין פירושה אחדות דעים או השתקה של מגוון קולות.
חופש הביטוי נחשב כזכות טבעית לאדם ומהווה זכות יסוד בסיסית בדמוקרטיה. בישראל הוא מעוגן בשורה ארוכה של פסיקות; משנת 1992 הוא מעוגן בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, תשנ"ב-1992.
מי שאמור להשגיח על גופי האכיפה שלא ישתמשו בכלי המשפט הפלילי לריסון חופש הביטוי מעבר למידה המינימלית הנדרשת, ולפקח על המשטרה והפרקליטות שינהגו במידתיות לפי החוק והפסיקה ארוכת השנים לשמירה על חופש הביטוי, הם היועצת המשפטית ופרקליט המדינה. והנה עיון במעשי הפרקליט, שהתעורר מתרדמת החורף בה לקה בעת ההפיכה המשטרית, מלמד שהוא פועל במלוא המרץ אך בניגוד למסורת המרוסנת של הפרקליטות בכל הנוגע לחופש הביטוי כבר עשרות שנים. הוא מאשר על ימין ועל שמאל חקירות וכתבי אישום, וכלפי צד אחד בלבד. במקום לרסן ולאזן, נמצא מעודד ומאשר מגבלות חמורות על חופש הביטוי.
הראשונים לשלם את המחיר על פגיעה בחופש הביטוי הם אזרחיות ואזרחים ערבים. בחסות המלחמה הארורה, הגזענות כלפי הציבור הערבי גואה ביתר שאת. אזרחים ואזרחיות ערבים במגוון תחומי עיסוק מפוטרים לאלתר או נחקרים בגין חשד בתמיכה בארגון טרור בגלל הבעת הזדהות עם סבלם של תושבי עזה. במקרים אחרים, הם מפוטרים בגלל לחץ של קולגות או לקוחות.
אך לא רק הציבור הערבי משלם את המחיר, אלא החברה בישראל כולה. התגברות ההסתה נגד אזרחי ישראל הערבים פוגעת במרקם החיים המשותפים שנבנה בעמל רב משך שנים ואשר כבר ידע טלטלות רבות, ומתרחבת להסתה ולהשתקה כנגד כלל הציבור הדמוקרטי בישראל.
בעת הזו, בה כולנו, ערביות ויהודיות, יהודים וערבים, חשים צער עמוק, כאב ופחד, בקשתנו היא להנמיך את להבות השנאה וההסתה. יש להפוך את השבר הנורא להזדמנות לשיח פתוח המכיל עמדות ודעות לגיטימיות שונות. אנו מצפים ומצפות ממעסיקים.ות ומההנהגות של מוסדות חינוכיים, רפואיים וחברתיים, לגלות מנהיגות ואחריות.
אנו קוראות וקוראים לא להיות עם יד מהירה על הדק ההשעיה, ההרחקה או הפיטורין. אוניברסיטאות, מכללות, בתי חולים ומקומות עבודה ברחבי הארץ אמורים להוות – גם ובעיקר בימי מלחמה – מופת של חברה משותפת ושל סולידריות בין אזרחים.ות, יהודים.ות וערבים.ות.
-------------------------------------------
7.11.2023
הגנה על חופש הביטוי
גילוי דעת
היום 16 בנובמבר הוא יום הסובלנות הבינלאומי
כדאי לציין את היום הזה דרך סיפורי סולידריות בין קבוצתית. תודה לקרן איילי קטקו על הקישורים!
ניתן להשתמש בפרקים הקצרים עד 10 דק' מתוך הסדרה "באין מדינה - יש אזרחים"
הפרק על בדואים https://kan.org.il/content/kan/kan-11/p-598156/s2/608813/
הפרק על אישה דרוזית שנוסעת לבדה בין אזעקות וטילים בצפון להציל כלבים https://kan.org.il/content/kan/kan-11/p-598156/s2/608824/
או במאגר של תיאורי מקרה של סולדריות בין קבוצתית בעת משבר שאספו "צוות חינוך אקורד" - המאגר נועד לסייע להביא למרחבים חינוכיים סיפורי מקרה שיסייעו למתן רגשות קשים או עמדות פוגעניות ולהפיח מעט תקווה בקרב תלמידים ותלמידות בימים סוערים אלה.
https://co-stories.softr.app/
וגם למגדלור https://ha-migdalor.co.il/cpt_categories/war-time-education/
ולקדמה https://kedma-edu.org.il/? יש מערכי שיעור בנושא סובלנות.
כמו כן ל"שיעור אחד ביום" https://thedailylesson.weebly.com/ יש מערך שכולל סרטונים מהסדרה הזו על סולידריות אזרחית ותפקיד המדינה >> https://kedma-edu.org.il/kedma_material/efohamedina/
-------------------------------------------
16.11.2023
יום הסובלנות הבינלאומי
חומרי לימוד ועיון
עדכונים קודמים
הוגשה עתירה נגד מינוי רופאו ומקורבו של נתניהו, פרופ' פיקרסקי, לדירקטוריון רפאל.
נעדכן בהתפתחויות.
11.2024
בג"ץ הר מירון בדרישה ליישום דו"ח ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון.
מעקב:
העתירה נדחתה ביום 10.10.24, תוך שטענות העותרים שמורות להם, משום שהמדינה טענה כי המסקנות תיושמנה בקרוב. מעת לעת נשלחות מאיתנו תזכורות למדינה, שאינה עומדת במילתה, כבסיס להמשך התהליך.
בהרכב ישבו השופטים.ות יוסף אלרון (שכתב את פסק הדין), דוד מינץ, יעל וילנר.
נעדכן בהתפתחויות.
09.2024